Interview VOL

Interview
Ilja Geensen-Degenaar

 

VOL-lid sinds 2009
www.rouwpraktijkbrasa.nl en www.proudconsultancy.nl

foto vol
“Mijn cliënten zitten meestal op de bodem als zij de stap durven te nemen om hulp in te schakelen dus ik ben toeschouwer van hun reis weer naar boven.  Ik ben trots op het feit dat ik mee mag helpen om rouw in alle vormen op de kaart te zetten, het bespreekbaar te maken en te normaliseren.”

Waarom ben je ondernemer geworden?
Ik kom niet echt uit een “ondernemersnest”. Ik ben opgegroeid in het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Als dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder viel ik behoorlijk op in het dorp. Na het overlijden van mijn vader in 1984 begon voor mij een tamelijke onrustige pubertijd. Via een uitgebreide omweg en een docent die mij wist te motiveren ben ik gestart in de jeugdhulpverlening. Door mijn ervaring binnen mijn werk maar ook uit mijn eigen leven wilde ik meer aandacht richten op rouw en de verwerking van verlies m.n. bij jongeren en kinderen. In eerste instantie ben ik voor mijn werk begonnen aan de opleiding rouw en verlies. Tijdens mijn opleiding in 2006 werd het steeds duidelijker, hier wil ik in verder én als ik voor mezelf begin heet mijn praktijk BRASA (omhelzing in het Surinaams).

Wat biedt Brasa en wat biedt ProuD Consultancy?
Brasa biedt ondersteuning en begeleiding aan kinderen, jongeren, volwassenen, (echt)paren en gezinnen voor en na emotioneel grote verliezen. Overlijden van een dierbare, verlies van relatie door scheiding, het verlies van werk en /of gezondheid. Ik werk hierbij samen met Judith Capaan. Beide zijn wij sinds kort naast rouwtherapeut ook Schiptherapeuten. Het doel van de SCHIP-aanpak is om ex-partners opnieuw met elkaar te verbinden, niet meer als liefdespartners maar als ‘partners in ouderschap’. Tijdens het traject van de SCHIP-aanpak is er aandacht voor: postrelationele rouw, erkenning van wederzijdse kwetsuren en herstel van vertrouwen. Binnen Brasa vertolken we nu ook de rol van Kindbehartiger, een professional die er speciaal is voor kinderen in een scheidingssituatie, om te luisteren naar hun stem, hen uitleg te geven alsmede hun positie te borgen, het liefst zo vroeg mogelijk als ook (enkele) jaren na de scheiding. (via de link lees je hier meer over). Wat de Kindbehartiger anders maakt dan anderen professionals in scheidingssituaties is dat hier de juridisch, pedagogische en psychologische aspecten worden gecombineerd. ProuD Consultancy biedt trainingen voor professionals die betrokken zijn bij kwetsbare kinderen, jongeren en hun veranderde omgeving. Voor iedereen die op zoek is naar praktische en direct toepasbare handreikingen. Ik werk binnen ProuD samen met Esther Pross. Vanuit ProuD geven we ook de training ‘Beschermjassen’, Dit is een model dat ruimte schept voor diversiteit. Op de werkvloer, in hulp- en dienstverlening, in het onderwijs en in de wijk. We zijn sinds eind 2016 door het bureau Beschermjassen geaccrediteerd om trainingen te verzorgen.

Wat vind je het leukste aan je werk en waar ben je trots op?
Men denkt vaak dat het heel zwaar is wat ik doe omdat het over rouw en verlies gaat. In de praktijk wordt er meer gelachen dan je verwacht. Mijn cliënten zitten meestal op de bodem als zij de stap durven te nemen om hulp in te schakelen dus ik ben toeschouwer van hun reis weer naar boven.  Ik ben trots op het feit dat ik mee mag helpen om rouw in alle vormen op de kaart te zetten, het bespreekbaar te maken en te normaliseren.

Combinatie werk en privé
Bij mij is werk en privé eigenlijk een grote brij. Door mijn werk in de jeugdhulp was ik al 24-7 bereikbaar en nu, zeker met een praktijk aan huis, loopt een en ander ook in elkaar over. Dat werkt voor mij ook het beste, ik doe wat ik het liefste doe. Om fit te blijven probeer ik 1 á 2 keer per week een circuittraining te doen en ik ga graag met de hond naar buiten. Ook is het er samen met man Gert op uit trekken met de caravan een goede afleiding.

Reden voor lidmaatschap VOL
Ik heb me aangesloten bij de VOL om meer te weten te komen over het ondernemen, om tips te krijgen, vooral op het gebied van belasting en verzekering. Ook is het sparren met anderen en de contacten met collega ondernemers uit heel andere disciplines een belangrijke reden. Zelf breng ik een deskundigheid in op mijn vakgebied en inmiddels ook op het gebied van ondernemen.

Met welke VOL-ler zou je wel eens willen ruilen en waarom?
Ik zou wel eens willen ruilen met Diane de Vries omdat ik gecharmeerd ben van haar persoonlijkheid en de flair waarmee zij doet wat ze doet. De bluf waarmee ze ook het internationale avontuur aangaat vind ik bewonderenswaardig.

Het levensmotto van Ilja?
Werk vanuit een open hart en niet vanuit routine …

Welke VOLLER wil je graag in het volgende interview zien en wat zou je graag willen weten van haar?
Het lijkt me leuk als Danielle Verbaan de volgende keer wordt geïnterviewd. Ik ben benieuwd hoe ze het doen met bijvoorbeeld de financiering van gemeentelijke projecten. Ook valt het me op dat hun medewerkers zo één met elkaar zijn. Hoe doen ze dat?

– Interview door Rixt Baas