Kindbehartiger

 

 

Met trots kunnen wij laten weten dat u ons vanaf heden kan benaderen als Kindbehartiger. Een belangrijke rol in het preventieve veld bij echtscheidingen.

Ouders kunnen gebruik maken van een mediator, advocaat , echtscheidingsmakelaar etc. maar wie is er voor de kinderen? Wie gaat ze uitleggen wat er gaat gebeuren , wat het betekent en luistert naar hun belangen?

Wat kan een Kindbehartiger betekenen voor kinderen en hun ouders in een scheidingssituatie? 

De Kindbehartiger is een professional die er speciaal is voor kinderen in een scheidingssituatie, om te luisteren naar hun stem, hen uitleg te geven alsmede hun positie te borgen, het liefst zo vroeg mogelijk als ook (enkele) jaren na de scheiding. De Kindbehartiger zorgt ervoor dat de beleving van ieder kind helder wordt, plaats deze samen met het kind in perspectief en vertaalt deze richting ouders, verzorgers, overige belanghebbenden en indien nodig richting het juridisch speelveld.
De Kindbehartiger treedt op als belangenbehartiger van kinderen in een scheidingssituatie, ondersteunt kinderen, hun ouders/verzorgers en heeft als doel om kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder te laten gaan na de scheiding.

De manier waarop een kind na de scheidingssituatie voelt dat het van beide ouders mag en kan blijven houden is essentieel. Het filmpje is gebaseerd op een traditioneel gezin. Wij zijn er natuurlijk ook bij duo-ouderschap en samengestelde gezinnen.

 

 

 

 

De ondersteuning van een Kindbehartiger biedt:

  • Kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder na de scheiding;
  • Een luisterend oor voor ieder kind, uitleg over de situatie en een vertaalslag van hun stem;
  • Inzicht in de beleving, wensen en de ontwikkeling van kinderen;
  • Inzicht in emoties die bij een scheiding komen kijken en hoe hiermee om te gaan;
  • Inzicht en tools rondom de eigen manier van communiceren, die van de ander en het effect hiervan op kinderen;
  • Een handreiking voor de nieuwe gezinssituatie na de scheiding zodat zelf de regie kan worden behouden voor de toekomst;
  • Tools rondom praktische zaken en de verdeling van de dagelijkse zorg en opvoeding van de kinderen na de scheiding;
  • Waar nodig verbinding met andere (sociale) professionals, instanties en het juridisch speelveld;
  • Deskundigheid en transparantie. De kwaliteit van de Kindbehartiger wordt bewaakt via de Stichting Kwaliteit Kindbehartiger.

kindbehartigerOuders hebben de wens dat kinderen zich gezond en gelukkig kunnen blijven ontwikkelen. Zij willen inzicht in wat kinderen meekrijgen van een scheiding. Wat er verandert. Wat kinderen nodig hebben. En wat passende regelingen zouden zijn in hun situatie. Dit graag via een ervaren professional op het gebied van kinderen in een scheidingssituatie en de materie die hierbij komt kijken! Via een Kindbehartiger wordt hiervoor maatwerk ondersteuning geboden, ongeacht de leeftijd van het kind. Wensen en behoeften worden op een rij gezet om te komen tot passende afspraken, waarbij steeds gehandeld wordt vanuit de positie van het kind. Samen met ons netwerk zorgen wij ervoor dat ouders en kinderen sneller op de juiste plek terecht komen zodat de scheiding op alle fronten zorgvuldig afgewikkeld wordt.

Kinderen kunnen ook jaren na de scheiding de nodige impact voelen van een eerdere scheidingssituatie en dit op externe wijze uiten of intern voelen. Denk aan verminderde schoolresultaten, opgekropte gevoelens, gedragsproblemen, agressiviteit, zich afkeren van ouders of een van de ouders, depressieve gevoelens en regressieverschijnselen in de ontwikkeling. Ook dan kan een Kindbehartiger ondersteunen. Voor hele jonge kinderen kan de Kindbehartiger optreden als het ‘verlengstuk’ van de stem van het kind. Dit zodat ieder kind zijn of haar positie geborgd ziet richting de toekomst.

Sta je als ouders op het punt om een juridische procedure op te starten? Overweeg dan ook om (eerst) advies in te winnen bij een Kindbehartiger. Binnen enkele sessies kunnen al belangrijke inzichten worden geboden!